Ny daglig leder for Vevelstad Settefisk

knut

Knut Elling Bråthen er ansatt som daglig leder i Vevelstad Settefisk, den nye landbaserte storsatsingen til Aquaculture Innovation.

Selskapet forteller at Bråthen skal bruke over 25 års erfaring fra oppdrettsbransjen til å bygge opp virksomheten, som skal produsere 10 millioner smolt årlig, når han tiltrer stillingen sommeren 2023.

– Aquaculture Innovation er et virkelig fremoverlent selskap, som satser stort på ny teknologi, nye måter å jobbe på og bærekraftige løsninger for fiskeoppdrett. Jeg gleder meg veldig til å jobbe med dem og med dette enorme prosjektet, sier Knut Elling Bråthen i pressemeldingen.

Vevelstad Settefisk ble etablert i 2021, mens reguleringsplanen for næringsområdet der det 20 000 kvadratmeterstore anlegget skal bygges ble godkjent i november i fjor. Aquaculture Innovation håper på byggestart i første halvdel av 2024.

– Jeg er oppvokst på Vevelstad, så jeg ser veldig frem til å være med på å bygge opp store lokale og regionale verdier for kommunen, Helgeland og hele næringen, sier Bråthen.

Lerøy
Han kommer fra rollen som leder for avl, genetikk og stamfisk i Lerøy Seafood og har tidligere ledet Lerøy Aakvik, et datterselskap av Lerøy Seafood. Bråthen har også mange år bak seg fra oppdrett av marine fiskearter, både torsk og kveite, og er utdannet fra Norges fiskerihøgskole (Universitetet i Tromsø).

Administrerende direktør i Aquaculture Innovation, Sten Roald Lorentzen, er strålende
fornøyd med ansettelsen.

– Det er rett og slett fantastisk å få med Knut Elling på laget. Han har jobbet med fiskeoppdrett hele sin karriere og har unik kompetanse. I tillegg har han en sterk lokal tilknytning og kjenner Brønnøyregionen godt, både som innbygger og fra ulike roller i næringslivet her, sier Lorentzen.

Bråthen vil ha tilhold i Aquaculture Innovations lokaler på Toft i Brønnøy, frem til anlegget på Lauknes står klart. Han vil ha en sentral rolle i det videre planleggings- og prosjekteringsarbeidet, samtidig som han skal bygge opp organisasjonen som skal drifte det nyskapende anlegget.

– Dette anlegget vil ta i bruk avansert teknologi for resirkulerende akvakultursystemer, såkalt RAS- teknologi. Med denne teknologien vil 99 prosent av vannet bli renset og brukt om igjen. All produksjon vil skje i RAS-anlegg. Det krever mindre vann, som igjen er mer bærekraftig, forteller Lorentzen.

10 millioner smolt
Av de 10 millionene smolt som skal produseres årlig i anlegget, vil omtrent halvparten produseres som postsmolt på opp mot 800 gram. Det gir en mer robust fisk og gjør at produksjonstiden i sjøen kortes ned.

– Vevelstad Settefisk vil bidra til å drive frem den nødvendige utviklingen som norsk oppdrettsnæring trenger. Anlegget kommer også til å skape rundt 30 nye arbeidsplasser og det får store samfunnsøkonomiske verdier, som vi trenger i kommunen, sier Bråthen, som også vil ha et overordnet ansvar for settefisk i hele konsernet Aquaculture Innovation er et datterkonsern i Torghatten Aqua som jobber med å utvikle nye løsninger for landbasert oppdrett av laks, som innebærer null lus, null rømming og minimalt med utslipp.

Torghatten Aqua hentet nylig 80 millioner kroner fra 840 aksjonærer i en fulltegnet emisjon. Kapitalinnhentingen satte ny rekord hos Folkeinvest. Tidligere har selskapet tilbudt eierskap til ansatte. Da valgte ni av ti å kjøpe seg inn.